Projects

Deep Slurry Wall for the Rocanville Potash Mine

The slurry wall surrounding the Rocanville Potash Mine took seven years to build, but will extend the life of the facility for 70 years and protect groundwater for centuries to come.

We designed and built a slurry wall measuring nearly 340,000 m2 at the Rocanville Mine in Saskatchewan, Canada. This massive structure is one of the largest of its kind for combined length and depth, and surrounds the entire mine site, crossing roads, rail lines, water lines and other buried utilities. Used as a containment method, the slurry wall will prevent leachate from tailings impacting nearby aquifers and allow the mine to remain operational for decades to come.

The slurry wall was part of PotashCorp Rocanville’s larger investment to significantly expand the mine and increase its output. They hired us to manage all aspects of the deep slurry wall project, from permitting, site surveys and geotechnical investigations through to engineering, construction and quality assurance testing. For our Geotechnical team, the project was an exciting opportunity to showcase their technical expertise on a very large scale. For our project planners, the challenge was to ensure that the works did not impact ongoing mine operations.

A dedicated partner for our client

With 30 years of experience in geoenvironmental consulting for the potash industry and an international reputation for slurry wall design and construction, we were a natural fit for this project. Our experienced team showed their dedication during the long construction period to ensure compliance, manage project scope and limit contractor claims. We developed and maintained an excellent working relationship with the client and all site staff, who expressed satisfaction with the quality of the project, our management methods and the overall expertise of our personnel.

A positive impact on the community

From the outset, ensuring stakeholder engagement was a top priority. We authored an environmental impact assessment and held a full public consultation to make sure everyone was informed of the upcoming work and to address any concerns raised by the community. As much as possible, workers and suppliers were sourced locally, including the project superintendent and numerous equipment operators. Their inclusion ensured that neighbouring populations felt connected to the project and gained from it both economically and professionally.